5 مشکل دهاني و روش رفع آنها

دندان هاي زرد

چاي، قهوه و هر ماده غذايي که سطوح آشپزخانه و يا لباس هايتان را لکه دار مي کند، باعث لکه دار شدن دندان ها نيز مي شود. البته اين تنها دليل زردي دندان ها نيست، بلکه با افزايش سن به دليل از دست رفتن تدريجي ميناي دندان، به طور طبيعي دندان ها تيره تر مي شوند و زرد به نظر مي رسند.

موادغذايي زرد کننده ي دندان را شناسايي کنيد و همچنين براي نوشيدن مايعات ايجاد کننده ي لکه دنداني از ني استفاده کنيد. مسواک زدن منظم نيز جلوي تيره شدن دندان ها را مي گيرد. اما در نظر داشته باشيد که برخي از لکه ها هرگز از بين نمي روند، مانند لکه هاي ناشي از تتراسايکلين موجود در برخي آنتي بيوتيک ها.

عقب نشيني لثه

فشار دادن دندان ها بر روي هم و دندان قروچه مخصوصا در خواب شب سبب تحليل لثه ها مي شود. اما اين فشارها تنها دليل ايجاد اين مشکل نيستند، بلکه دو علت اصلي عقب نشيني لثه ، سايش مسواک و بيماري مزمن لثه است. اين مشکل بيشتر در جوان ها ديده مي شود که با فشار دادن مسواک بر روي دندان ها باعث آسيب رساندن به بافت لثه ي پوشاننده ي انتهاي دندان ها شده و آن ها را به عقب هل مي دهند.

گر علت ابتلا به اين مشکل مسواک زبر باشد، بايد آن را با يک مسواک نرم تر جايگزين کنيد و همچنين روش مسواک زدنتان را تغيير دهيد، يعني مسواک زدن عمودي را کاهش دهيد و بيشتر به طور افقي مسواک بزنيد.

اگر علت، بيماري مزمن لثه است لازم است به يک دندانپزشک مراجعه کنيد و دندان ها و لثه ها را مرتب بشوييد تا التهاب آن کم شود. در ضمن استفاده از نخ دندان را فراموش نکنيد.

اگر مشکل عقب رفتن لثه جدي باشد، نياز به عمل پيوند وجود دارد که طي آن احتمالا بافتي از سقف دهان برداشته شده و جايگزين لثه ي از دست رفته مي شود. اين روش با بي حسي موضعي انجام شده و احتمالا درمان کامل آن شش هفته طول مي کشد. توجه کنيد که اگر اين مشکل بدون درمان رها شود، باعث از دست رفتن تدريجي دندان ها خواهد شد.

التهاب لثه

آيا موقع مسواک زدن در دهانتان خون مشاهده مي کنيد؟ اين امر به دليل التهاب و حساس بودن بافت لثه ناشي از ساخته شدن پلاک در اطراف دندان ها مي باشد. التهاب لثه برگشت پذير است و اگر نکات بهداشتي مربوط به دندان ها و دهان به خوبي رعايت شود، اين مشکل رفع خواهد شد.

استفاده از نخ دندان، شستشوي دندان ها و لثه با دهانشويه هاي ضد باکتري و رفع کامل جرم دندان ها به درمان کامل التهاب لثه ختم مي شود.
به هيچ عنوان التهاب لثه را ناديده نگيريد، چون در نهايت باعث ابتلا به بيماري مزمن لثه مي شود.

زخم هاي دهاني

به گفته ي پزشکان در واقع هيچ کس نمي داند دليل اصلي ايجاد زخم روي زبان و داخل گونه ها چيست، اما تحريک اين سطوح توسط مواد غذايي و يا وارد شدن ضربه به اين نواحي هم مي تواند از علل ايجاد زخم باشد.

اگرچه زخم هاي دهاني دردناک هستند، اما طي 10 تا 14 روز به طور کامل رفع مي شوند. البته ژل ها و پمادهايي براي التيام اين زخم ها وجود دارند، اما عدم مصرف غذاهاي بسيار داغ و تند، روند درماني را تسريع مي کند.

بايد حواستان باشد برخي زخم ها و ضايعات ممکن است به سرطان دهان ختم شوند و يا نشانه اي از بيماري کرون باشند. بنابراين بهتر است در صورت عدم درمان در مدت زمان ذکر شده، حتما به يک پزشک متخصص مراجعه کنيد.

بوي بد دهان

بوي بد دهان ممکن است ناشي از خوردن موادي مانند سير و يا پياز باشد که بعد از هضم وارد جريان خون شده و به ريه ها مي رود و تنفس را بد بو مي کند. اما يک دليل ديگر اين مشکل آزاردهنده عدم رعايت بهداشت دهان و دندان است.

تنفس بدبو در هنگام صبح به علت کاهش بزاق در هنگام خواب بوده که باعث باقي ماندن ذرات مواد غذايي در دهان و فعال شدن باکتري ها و تغذيه از اين مواد و ايجاد بوي بد مي شود.

دو بار در طول روز از شستشو دهنده هاي دهاني استفاده کنيد و سه بار در طول شبانه روز مسواک بزنيد. مسواک زدن سطح زبان هم به حذف مواد باقيمانده در بين پرزهاي آن و جلوگيري از بدبو شدن دهان کمک مي کند.